Ποιός είναι ο στόχος της θεραπείας CIMT;
Ο στόχος της θεραπείας CI δεν είναι να κάνει την κίνηση εντελώς φυσιολογική. Ο στόχος της θεραπείας CI είναι να επιφέρει ουσιώδεις βελτιώσεις στην ποσότητα της χρήσης και στην ποιότητα της κίνησης του αδύναμου χεριού.
Πού αλλού μπορώ να κάνω πρόγραμμα CIMT;
Η Δρ. Παυλίνα Ψυχούλη είναι η μοναδική θεραπεύτρια CIMT στην Ελλάδα και από τους ελάχιστους στην Ευρώπη, με πιστοποίηση από τον ιδρυτή της θεραπείας, Prof Edward Taub και από το University of Birmingham στην Alabama των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής.
Μπορώ να συμμετέχω σε ένα λιγότερο εντατικό πρόγραμμα CIMT;
Το πρόγραμμα που εφαρμόζουμε έχει προκύψει μετά από σειρά μελετών που έδειξαν ότι αυτός είναι ο πιο αποτελεσματικός συνδυασμός. Οι μελέτες φέρνουν στην επιφάνεια συνεχώς τροποποιημένα προγράμματα. Η αναλυτική αξιολόγηση και συζήτηση με τον θεραπευτή θα σας βοηθήσει να καταλήξετε στο πρόγραμμα που αρμόζει καλύτερα σε εσάς προσωπικά.
Μπορώ να βγάλω τον νάρθηκα;
Ναι, μόνο εάν ο νάρθηκας είναι βρεγμένος ή λερωμένος ή αν υπάρχει έκτακτη ανάγκη. Τότε μπορείτε να αφαιρέσετε τον νάρθηκα και να τον αλλάξετε άμεσα με τον δεύτερο που θα σας έχει δοθεί. Μέχρι στιγμής, δεν έχει καταγραφεί κανένα πρόβλημα με την χρήση του νάρθηκα ώστε να προκύψει λόγος για έκτακτη αφαίρεσή του.
Μπορώ να συμμετέχω σε πρόγραμμα CIMT ενώ δουλεύω/ πάω σχολείο;
Ναι, αρκεί να έχετε υπ’ όψιν σας ότι δεν επιτρέπεται να αφαιρέσετε τον νάρθηκα καθόλου κατά την διάρκεια της ημέρας. Για τον λόγο αυτό, προτείνεται συχνά σε εργαζόμενους/ παιδιά που πηγαίνουν σχολείο να συμμετέχουν σε πρόγραμμα CIMT σε περιόδους αδειών/ διακοπών.
Θα χρειαστεί να επανέλθω για θεραπεία CIMT στο μέλλον;
Προσφέρουμε επαναληπτικές θεραπείες (συνήθως διάρκειας 2 εβδομάδων) για ασθενείς που έχουν περάσει από το πρόγραμμα στο παρελθόν. Συνήθως επαναληπτική θεραπεία μπορεί να χρειαστεί μετά από 6 μήνες ή 1 έτος από την αρχική. Από την αξιολόγηση του θεραπευτή θα προκύψει εάν χρειάζεστε να επαναλάβετε το πρόγραμμα CIMT. Η επανάληψη του προγράμματος εφαρμόζεται μόνο σε περιπτώσεις ορθής συμμετοχής και συμμόρφωσης του ασθενή και των φροντιστών του τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά την αρχική κλινική θεραπεία. Αυτό είναι ένα ζήτημα που μπορείτε να το συζητήσετε με τον θεραπευτή σας κατά τη διάρκεια της αρχικής θεραπείας σας.
Μπορεί το παιδί μου να κολυμπήσει με τον νάρθηκα;
Ναι. Προτείνουμε την αγορά κατάλληλου προστατευτικού που θα διατηρεί τον νάρθηκα στεγνό κατά την παραμονή του παιδιού στο νερό. Θα σας δοθούν αναλυτικές οδηγίες κατόπιν της αξιολόγησης και πριν ξεκινήσετε το θεραπευτικό πρόγραμμα.
Έχω ρόλο ως γονέας στη βελτίωση των κινητικών δεξιοτήτων του παιδιού μου;
Ο πιο σημαντικός σας ρόλος είναι να ενισχύσετε το παιδί σας στην συνεχή χρήση του αδύναμου χεριού του στο σπίτι κατά τη διάρκεια των καθημερινών δραστηριοτήτων. Η σημασία της συμμετοχής σας σε αυτή την πτυχή της θεραπείας είναι εξίσου σημαντική με τη θεραπεία που γίνεται στον κλινικό χώρο. Ο βαθμός συμμετοχής σας μπορεί να κάνει τη διαφορά μεταξύ της βελτιωμένης χρήσης του αδύναμου χεριού του παιδιού σας για το υπόλοιπο της ζωής του ή απλά μιας μικρής διάρκειας βελτίωση.
Πού εφαρμόζεται το πρόγραμμα CIMT;
Το πρόγραμμα CIMT εφαρμόζεται σε ειδικά διαμορφωμένο κλινικό χώρο στην Αθήνα, Ελλάδα ή στην Λευκωσία, Κύπρο αλλά είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί και στον χώρο του ασθενή, κατόπιν συνεννοήσεως.
Μπορώ να έχω τα ίδια αποτελέσματα με την συμβατική φυσικοθεραπεία/ εργοθεραπεία;
Η αποτελεσματικότητα της θεραπείας CIMT έγκειται στην εντατική της μορφή και στον συνδυασμό χαρακτηριστικών που έχουν αποδειχθεί ότι βοηθούν στην ανάπλαση του εγκεφάλου, δηλαδή μεγαλύτερο μέρος του εγκεφάλου αφιερώνεται στην λειτουργία του χεριού μετά τη θεραπεία από ό,τι πριν. Πιθανών ένα συμβατικό πρόγραμμα εργοθεραπείας και φυσικοθεραπείας να είχε παρόμοια αποτελέσματα αν τηρούσε τις αρχές της CIMT αλλά η χρονική διάρκεια που θα απαιτούνταν για να επιτευχθούν τα αποτελέσματα θα ήταν πολύ μεγαλύτερη.
Είναι απαραίτητη η χρήση νάρθηκα;
Ναι, ο νάρθηκας βοηθάει στην υπενθύμιση χρήσης του αδύναμου χεριού χωρία να απαιτείται λεκτική υπενθύμιση ώστε να μη χρησιμοποιείται το δυνατό χέρι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την σταδιακή αύξηση της αυθόρμητης χρήσης του αδύναμου χεριού που συνδέεται άμεσα με τις αλλαγές που έχουμε εντοπίσει στις αντίστοιχες εγκεφαλικές περιοχές λόγω της εντατικής κινητοποίησης. Ο νάρθηκας πρέπει να χρησιμοποιείται σχεδόν καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, 7 ημέρες/ εβδομάδα για τις 2 ή 3 εβδομάδες που θα διαρκέσει το πρόγραμμα CIMT. O νάρθηκας στα παιδιά αφαιρείται κάθε 2 – 3 ημέρες από τον θεραπευτή, ο οποίος πλένει το χέρι, ελέγχει την ακεραιότητα του δέρματος και εφαρμόζει επιπλέον υπόστρωμα στον νάρθηκα εάν χρειαστεί.
Θα χρειαστώ βοήθεια από οικογένεια/ φίλους κατά τη διάρκεια του προγράμματος;
Ναι, λόγω του περιορισμού του δυνατού χεριού για όλη τη διάρκεια της ημέρας, είναι πιθανό να επηρεαστούν οι αντιδράσεις σας σε περίπτωση απώλειας της ισορροπίας αλλά και συχνά θα χρειαστείτε βοήθεια στην ολοκλήρωση των καθημερινών σας δραστηριοτήτων.
Έχει σημασία ως προς τα αποτελέσματα του προγράμματος CIMT πόσο καιρό πριν εμφανίστηκε η νευρολογική βλάβη;
Η CIMT είναι αποτελεσματική σε οποιαδήποτε ηλικία και σε οποιαδήποτε χρονική στιγμή μετά από μια νευρολογική βλάβη (οξεία ή χρόνια φάση). Θα πρέπει όμως να γίνει σαφές ότι τα αποτελέσματα είναι πάντα σε αναλογία με το αρχικό (πριν τη θεραπεία) επίπεδο δυσλειτουργίας, το οποίο είναι πιθανό να γίνει πιο έντονο με την πάροδο του χρόνου από την αρχική βλάβη.
Πώς να περιμένω το παιδί μου να ανταποκριθεί στον νάρθηκα;
Τα περισσότερα παιδιά ανταποκρίνονται καλά στον νάρθηκα, αν και μερικές φορές ενδέχεται να ζητήσουν την αφαίρεσή του, ειδικά τις πρώτες ημέρες της θεραπείας. Ελάχιστα παιδιά, ιδίως τα μικρότερα ηλικιακά, δεν αντιδρούν καλά κατά τη διαδικασία κατασκευής του νάρθηκα, αλλά η εφαρμογή του νάρθηκα δεν προκαλεί συνήθως αρνητικές αντιδράσεις.
Χρειάζεται ως γονέας να είμαι παρόν κατά τη διάρκεια της θεραπείας;
Ναι, ως φροντιστής του παιδιού, θα σας γίνονται καθημερινά ερωτήσεις που σχετίζονται με τις δεξιότητες του παιδιού σε δραστηριότητες που εκτελεί κυρίως στο σπίτι. Το να βγαίνετε εκτός του θεραπευτικού χώρου για λίγο είναι αποδεκτό. Εάν το παιδί σας είναι σε ηλικία (10 ετών και άνω) που μπορεί να απαντήσει μόνο του στις ερωτήσεις, η συμβολή σας εξακολουθεί να είναι σημαντική. Είναι επίσης σημαντικό να δείτε πώς το παιδί σας ανταποκρίνεται στη θεραπεία έτσι ώστε να ξέρετε τι να περιμένετε από το παιδί σας κατά τη διάρκεια των δραστηριοτήτων στο σπίτι.