(CIMT/ CIT)
(CIMT/ CIT)
(CIMT/ CIT)
(CIMT/ CIT)
Τι είναι η Εξαναγκαστικά Προκαλούμενη Κινητική Θεραπεία (CIMT);
Η Εξαναγκαστικά Προκαλούμενη Κινητική Θεραπεία, γνωστή ως Constraint Induced Movement Therapy ή CIMT ή CIT είναι μία θεραπευτική τεχνική αποκατάστασης της κίνησης, κυρίως του άνω άκρου έπειτα από βλάβη λόγω εγκεφαλικού επεισοδίου, εγκεφαλικής παράλυσης, πάρεσης βραχιονίου πλέγματος, σκλήρυνσης κατά πλάκα και κρανιοεγκεφαλικής κάκωσης. Η CIMT αποτελείται από ένα σύνολο θεραπευτικών αρχών που στοχεύουν στην εκπαίδευση του εγκεφάλου για «αναδιαμόρφωση» κατόπιν μιας νευρολογικής βλάβης. Η θεραπεία έχει βασιστεί σε πειράματα του Prof. Edward Taub στο Πανεπιστήμιο της Alabama στο Birmingham, ΗΠΑ που έδειξαν ότι ασθενείς με δυσλειτουργίες στο ένα χέρι, είναι δυνατόν να μάθουν να ξαναχρησιμοποιούν το χέρι τους.
Η CIMT περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός περιοριστικού νάρθηκα στο πιο δυνατό χέρι για 2-3 εβδομάδες που έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη απαγόρευση της κίνησης στο υγιές χέρι. Αυτό «αναγκάζει» τον ασθενή να χρησιμοποιήσει εντατικά το επηρεασμένο χέρι του. Ταυτόχρονα ο ασθενής λαμβάνει καθημερινή πολύωρη θεραπεία επικεντρωμένη στις δραστηριότητες που τον δυσκολεύουν μέσα στην καθημερινή του ζωή. Μέρος της θεραπείας αποτελεί και ένα πρόγραμμα δραστηριοτήτων, που εκτελεί ο ασθενής στο σπίτι και που είναι ειδικά σχεδιασμένο για τις ανάγκες του.
Testimonials
Ήμουν σίγουρη ότι το χέρι μου δε μπορούσε να κάνει τίποτα πριν δοκιμάσω τη θεραπεία CIMT
Για ποιες περιπτώσεις είναι κατάλληλη η CIMT;
Η CIMT είναι κατάλληλη για παιδιά και ενήλικες που εμφανίζουν δυσκολία στην κίνηση κυρίως του ενός χεριού που μπορεί να έχει προκύψει ως συνέπεια νευρολογικής βλάβης είτε στον εγκέφαλο είτε σε περιφερικά νεύρα.
Αν και η CIMT εφαρμόζεται πρωτίστως σε περιπτώσεις ημιπληγίας (δυσλειτουργία του άνω και του κάτω άκρου της μιας πλευράς του σώματος), έχει καλά αποτελέσματα και σε περιπτώσεις τετραπληγίας με εμφάνιση ιδιαίτερης δυσλειτουργίας στην μία πλευρά συγκριτικά με την άλλη και γενικότερα σε οποιαδήποτε κατάσταση, η κίνηση του ενός άνω άκρου περιορίζει τον ασθενή σημαντικά στην συμμετοχή του σε δραστηριότητες καθημερινής ζωής.
Προκειμένου να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του ασθενή για συμμετοχή σε CIMT, γίνεται πάντα ενδελεχής αξιολόγηση από τον θεραπευτή.
Οι συνηθέστερες διαγνωστικές κατηγορίες που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από ένα πρόγραμμα CIMT είναι οι παρακάτω:
Εγκεφαλική Παράλυση (ΕΠ)
Η Εγκεφαλική Παράλυση (ΕΠ) προκύπτει από βλάβη του ανώριμου εγκεφάλου που εμφανίζεται εκ γενετής ή στα πρώτα χρόνια ζωής και μπορεί να προκαλέσει μυϊκή αδυναμία, δυσκολία συντονισμού των κινήσεων και επηρεασμένο μυϊκό τόνο. H Εγκεφαλική Παράλυση ταξινομείται ως ημιπληγία, διπληγία και τετραπληγία. Η CIMT εφαρμόζεται στην ημιπληγία και σε κάποιες περιπτώσεις τετραπληγίας. Ο όρος «αναπτυξιακή παραμέληση» (developmental disregard) χρησιμοποιείται για…
Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ)
Ένα Αγγειακό Εγκεφαλικό Επεισόδιο (ΑΕΕ) έχει συνήθως ως αποτέλεσμα την κινητική αδυναμία στη μια πλευρά του σώματος (ημιπληγία). Στην οξεία φάση μετά από ένα Εγκεφαλικό Επεισόδιο οι απόπειρες χρήσης του ημιπληγικού άκρου είναι αναποτελεσματικές και οδηγούν σε αδέξιες κινήσεις. Έτσι σταδιακά οι προσπάθειες χρήσης του αδύναμου άκρου αποφεύγονται ασυνείδητα ενώ παράλληλα το άτομο μαθαίνει γρήγορα να διαχειρίζεται τις καθημερινές δραστηριότητες…
Πάρεση βραχιονίου πλέγματος (Μαιευτική Παράλυση)
Το βραχιόνιο πλέγμα είναι υπεύθυνο για την αισθητική και κινητική νεύρωση ολόκληρου του άνω άκρου και οι τραυματισμοί που προκαλούνται μπορεί να οδηγήσουν σε σοβαρές λειτουργικές βλάβες. Η μαιευτική παράλυση αποτελεί μια ιδιαίτερη μορφή βλάβης του βραχιονίου πλέγματος και χαρακτηρίζεται ως πάρεση ολόκληρου ή μέρους του άνω άκρου, που δημιουργείται στο νεογνό κατά τον τοκετό. Σταδιακά οι προσπάθειες χρήσης του…
Σκλήρυνση κατά Πλάκας
Η Πολλαπλή σκλήρυνση, επίσης γνωστή ως Σκλήρυνση κατά πλάκας ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία χρόνια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία ενεργοποιείται μία φλεγμονώδης απόκριση που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο ή/ και στον Νωτιαίο Μυελό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις ενός ατόμου καθώς ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να μεταδώσει αποτελεσματικά τα μηνύματα στα νεύρα που ενεργοποιούν τους μύες.…
Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση
Η Κρανιοεγκεφαλική Κάκωση, μπορεί να συμβεί σε σημείο του εγκεφάλου υπεύθυνο για την κίνηση του ενός χεριού, οδηγώντας έτσι σε ημιπληγία. Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν κινητική δυσκολία σε ένα άκρο είναι πιθανό να χρησιμοποιούν το δυνατό τους χέρι κατά τη διάρκεια λειτουργικών δραστηριοτήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κινήσεις του αδύναμου χεριού μπορεί να είναι πιο…
Πόσο αποτελεσματική είναι η CIMT?
Request Appointment
To request an appointment with our experts, please provide your contact information by filling out the form below