Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Σκλήρυνση κατά Πλάκας

Η Πολλαπλή σκλήρυνση, επίσης γνωστή ως Σκλήρυνση κατά πλάκας ή Διάχυτη Εγκεφαλομυελίτιδα, είναι μία χρόνια αυτοάνοση κατάσταση στην οποία ενεργοποιείται μία φλεγμονώδης απόκριση που επηρεάζει τα νεύρα στον εγκέφαλο ή/ και στον Νωτιαίο Μυελό. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τις κινήσεις ενός ατόμου καθώς ο εγκέφαλος δεν είναι σε θέση να μεταδώσει αποτελεσματικά τα μηνύματα στα νεύρα που ενεργοποιούν τους μύες. Οι κινήσεις μπορεί να είναι πιο αργές και ασυντόνιστες. Το άτομο μπορεί να έχει δυσκολίες στο ένα ή και τα δύο άνω άκρα που οδηγούν σε δυσλειτουργίες στην καθημερινότητά του.

Είναι γνωστό ότι οι άνθρωποι που έχουν κινητική δυσκολία σε ένα άκρο είναι πιθανό να χρησιμοποιούν το δυνατό τους χέρι κατά τη διάρκεια λειτουργικών δραστηριοτήτων. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι κινήσεις του αδύναμου χεριού μπορεί να είναι πιο αργές και να απαιτούν περισσότερη προσπάθεια, προκαλώντας απογοήτευση. Έτσι σταδιακά οι προσπάθειες χρήσης του άκρου αποφεύγονται ενώ παράλληλα το άτομο μαθαίνει γρήγορα να διαχειρίζεται τις καθημερινές δραστηριότητες μονόπλευρα, φαινόμενο που μπορεί να προκαλέσει περαιτέρω αδυναμία, ως αποτέλεσμα των λιγότερων ευκαιριών για την τόνωση των νεύρων και των μυών στο χέρι.

Η μέθοδος CIMT έχει σχεδιαστεί για ανθρώπους που εμφανίζουν αυτή την αποφυγή της χρήσης του αδύναμου άκρου και είναι κατάλληλη για άτομα με Σκλήρυνση κατά Πλάκας. Ο θεραπευτής θα κρίνει κατόπιν αξιολόγησης εάν το άτομο θα μπορούσε να επωφεληθεί από την CIMT.